Despre coronavirus și responsabilitate

Cum am scris și pe facebook azi ” Nu obișnuiesc să scriu despre problemele sociale actuale. Probabil criza Covid-19, dacă este o criză, este provocată de lipsa de responsabilitate a oamenilor. Atât a lipsei de reacție a autorităților europene cât și a lispei de simț civic a cetățenilor. Sunt sigur că sunt cazuri, în țară, de oameni care s-au întors din Italia sau de pe alte meleaguri și nu au anunțat autoritățile( mai ales în zona rurală). Unii s-au autoizolat, alții nu. ”
De  ce abordez aici acest subiect și de unde a plecat ideea postării pe facebook? Discutam la telefon cu tatăl meu, care locuiește într-un sat din Bărăgan, și l-am întrebat dacă la ei sunt persoane care s-au întors recent din Italia sau din alte zone afectate de Covid – 19. Și da, chiar vis a vis de el locuiește o familie care s-a întors de 3 zile din Italia( nu a știut să-mi spună din ce zonă a Italiei) dar sunt izolați la domiciliu și le aduc rudele toate cele necesare și le lasă la poartă, fără a intra în contact cu ei. Respectiva familie a fost în vizită în Italia la o rudă care lucrează acolo, varianta cunoscută de tatăl meu. Curios să aflu dacă autoritățile au o situație a persoanelor care sunt sau s-au întors din zone de risc, am discutat cu cineva din administrașie și am aflat că toate cazurile sunt monitorizate de Direcția Județeană de Sănătate Călărași, primăria nu are competențe sanitare dar colaborează cu DSP Călărași, s-au făcut și se fac informări publice, discuții cu cetățenii, tot ce poate face administrația locală.
Până aici totul e ok, cât timp discutăm despre cetățeni responsabili, care anunță că au sosit din Italia, China, etc. și care sunt izolați la domiciliu. Dar ce facem cu cei care se întorc și nu declară, care se plimbă în voie,ies la cumpărături și intră în contact cu ceilalți, cei de acasă?
Nu ar fi bine ca guvernul să dea o ordonanță de urgență și să oblige autoritățile locale să facă o verificare, cel puțin în comunitățile unde se știe că sunt mulți români plecați să muncească peste graniță? Să se meargă din poartă în poartă, așa cum se merge în campania electorală. Poți folosi Poliția Locală și consilierii locali pentru această acțiune. Să se facă săptămânal.
Nu putem sta cu mâinile în sân și să-i aștepătăm pe dragii noștri compatrioți întorși acasă să vină și să anunțe că au sosit din Italia sai din alte zone și să respecte minimele reguli impuse de această situație. Nu o vor face. Nu cei care au fost sau sunt plecați și muncesc la negru, nu cei care și-au făcut repede bagajele și au fugit din Lombardia.
Situațiile de criză impun măsuri dure!

Acest articol a fost publicat în Opinii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.