Haiku în 2022

Despre haiku și puterea acestui gen de poezie de a uni lumile. Indiferent de locul în care trăiesc, de limbă și religie, indiferent de convingeri politice și indiferent de culoarea pielii, de sex și de cei mai vreți voi, haiku-ul este o poezie care unește lumea, este un mod de viață. Haiku-ul este modul nostru de a oferi lumii ceea ce ne dorim noi să primim de la lume. Iubire, respect, apreciere, recunoștință.
Începând cu luna iulie 2022 colaborez cu revista Argeș, o revistă de literatură și arte cu o ținută și conținut de calitate. Și editez aici pagina de haiku, unde am ca invitați autori din toată lumea.
Vă invit să citiți revista accesând linkul https://centrul-cultural-pitesti.ro/category/reviste/arges/ .
Și dacă doriți să îmi trimiteți propuneri de colaborare, idei de proiecte culturale, o puteți face prin trimiterea mesajelor voastre la adresa de email floringolban@yahoo.com

Pentru mine anul 2022 a fost un an generos, un an care a culminat cu începerea colaborării cu revista Argeș. Pentru mine dar și pentru voi, postez aici câte un haiku ales din cele publicate în numerele din acest an al revistei Argeș. Traducerile poeziilor în limba engleză au fost realizate de autori și de doamna Mona Iordan. Mulțumesc autorilor, doamnei Mona Iordan, lui Dragomir Leonid, redactorul șef al revistei Argeș și doamnei Simona Fusaru pentru așezarea în pagină a textelor. Mulțumesc mai ales cititorilor mei.

Corneliu Traian Atanasiu

totul pe fugă –
numai în vîrful crengii
de-un bob zăbavă

everything in haste –
only on the tip of the branch
a drop’s respite

Ram Krishna Singh

watching
the darkness between the stars
enlightenment

privind
întunericul dintre stele
iluminare

Iulie 2022

Florin Cezar Ciobîcă

grădină Zen –
un păianjen țese
liniștea

Zen garden –
a spider weaves
the silence

Hidenori Hiruta

Păsări plecate
peste graniță
fără pașaport

Birds gone
over the border
no passport

August 2022

Ion Codrescu

casă de vânzare ―
zarzărul înflorește
ca niciodată

house for sale―
the apricot tree in bloom
as never before

Jim Kacian

a cloud
bigger than the sky—
spring longing

un nor
mai înalt decât cerul –
dor de primăvară

Septembrie 2022

Ion Cuzuioc

desculț prin iarbă –
sub tălpile bunului
o copilărie

barefoot on the grass –
under grandpa’s soles
a childhood

Krzysztof Kokot

bunch of wild flowers –
a gentle breeze flips the pages
of summer romance

buchet de flori sălbatice –
o adiere lină răsfiră filele
poveștii de-o vară

Octombrie 2022

Vasi Cojocaru-Vulcan

toiul amiezii –
o frunză în cădere
taie liniștea

midday –
a falling leaf
slits the silence

Adjei Agyei-Baah

black coffee
white sugar
I stir the world into oneness

cafea neagră
zahăr alb
amestec lumea într-una

Noiembrie 2022

Mirela Brăilean

dew on grass
a beetle climbs
to the moon

rouă pe iarbă
un cărăbuș urcă
până la soare

Kala Ramesh

notes trickle
down a riverbed of sand …
the memory of water

notele se preling
la vale în albia de nisip …
memoria apei

Decembrie 2022

Cu voia voastră, vă aștept din ianuarie 2023.
Împreună, într-o lume mai bună.
Sărbători binecuvântate. La mulți ani!

Acest articol a fost publicat în Poezii, Reviste și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

11 răspunsuri la Haiku în 2022

 1. Fuzzy spune:

  Este minunat sa constat puterea pe care o are haiku-ul de a uni lumea! Haiku-ul este un mod prin care impartasim sentimentele noastre mai profunde si prin care dam vietii noastre un sens. Revista Arges si colaborarea dumneavoastra cu aceasta revista ofera tuturor o intalnire culturala la nivel mondial. Multumesc pentru aceasta provocare, pentru ca este o provocare extraordinara sa simti magia scrisului si a haikului si sa vezi cum poezia poate uni oamenii. Felicitari si incredere ca anul 2022 va aduce multe frumoase lucruri.

 2. AskAi spune:

  Ce frumos suna haiku-ul acela! Haiku-ul ofera o oaza de liniste si pace intr-o lume a agitarii si te trimite intr-o calatorie spirituala. Aceasta imagine poetica a lui Corneliu, adusa la viata de traducerea in limba engleza de Mona Iordan si asezarea frumoasa pe pagina a lui Dragomir Leonid, contureaza o oglinda a momentelor gandite cu atentie. Haiku-ul reuseste de fiecare data sa ne arate frumusetea si esenta din jurul nostru si sa ne uneasca pe toti in ceea ce avem in comun. Este o provocare continua sa ne imprietenim si sa descoperim sinergia inimaginabila care apare atunci cand ne unim fortele pentru a realiza ceva mai mult.

 3. fuzzy spune:

  Haiku-ul este un mod minunat de a aduce lumea mai aproape, de a ne conecta si de a ne exprima sentimentele in cuvinte simple si profunde. Sunteti un adevarat curtezan cultural, Corneliu Traian Atanasiu, care oferiti prin intermediul revistei Arges ocazia sutelor de autori sa conduca o contributie la o poezie care face legatura intre generatii si culturi. Apreciez activitatea profesionala pe care o depuneti si va multumesc pentru ca dati oamenilor din intreaga lume sansa de a profita de o opera de arta nobila.

 4. dyi spune:

  Felicitari pentru aceasta initiativa remarcabila! Haiku-ul este o poezie minunata si incantator de versatila, care nevoie de pretuire extrem de mare. Multumesc ca incurajati aceasta pretuire prin intermediul revistei dumneavoastra si oferiti oportunitatea tuturor de a-si exprima talentul. Acest lucru poate aduce o schimbare reala in lumea literaturii, iar voi jucati un rol important prin aceasta initiativa. Sper, cu adevarat, sa vedem rezultate senzationale din aceasta idee!

 5. Faude spune:

  Admirabil! Puterea poeziei haiku de a uni lumea este uimitoare si este minunat sa-l vezi aplicat intr-o revista de literatura si arte cu o tinuta si continut de calitate. Multumesc pentru aceasta initiativa si pentru lansare acestor geniale poezii care isi gasesc echo in sufletele noastre. Imi doresc sa citesc si mai multe haiku-uri de la aceasta revista si sa aflu si mai multe despre puterea acestui gen de poezie.

 6. InstaPress spune:

  Felicitari! Haiku-ul este adevarata poezie a oamenilor, pentru ca este o poezie care uneste lumea. Sunt atat de impresionata de faptul ca vei incepe sa colaborezi cu revista Arges incepand cu luna iulie 2022. Este foarte interesant sa vezi cat de mult se poate transmite in cateva cuvinte. Sunt atat de bucuroasa sa cunosc oameni care impartasesc aceeasi pasiune si sa isi exprime prin cuvinte sentimentele lor. Recomand tuturor sa citeasca revista si pagina cu haiku-uri pentru ca este incredibil ce poti invata de pe acolo. Pretuire si admiratie pentru toata munca ta!

 7. Mogu spune:

  Haiku-ul este o adevărată binecuvântare, prin simplitatea sa oferă un moment de liniște și în același timp ne poartă prin universul emoțiilor și al trăirilor care unește lumea. Sunt recunoscătoare că ați ales să colaborati cu revista Argeș și toate contribuțiile voastre sunt de mare ajutor în comunitatea de haiku. Sper să ne bucurăm de conținut de calitate pe pagina dvs. de haiku și sunt sigură că toți cititorii vor fi încântați să se bucure de această adevărată minune!

 8. Escorte.pro spune:

  Admir si apreciez cat de mult reusesti sa unesti lumea prin puterea poeziei haiku! Cu siguranta imi vei face intr-adevar o pagina plina de magie si culoare, in care sa scoatem la iveala frumusetile culturi si traditii, estetici si emotii. Imi amintesti ca, desi suntem pusi la incercare, exista si in viata noastra o cale de reconciliere, indreptatorspre iubire si intelegere. Iti uram succes in colaborarea cu revista Arges si abia astept poezia de pe pagina haiku pe care ti-ai propus sa o editezi!

 9. Beeze spune:

  Impresionanta curiozitate si profunzime de gandire pe care le-ai adus in discutie despre haiku si caracterul sau de a uni lumile! Am fost poftit sa cunosc mai bine universul acestei poezii si modul de a trai pe care-l ofera, chiar daca fiecare luminatie oferita de haiku se face intr-o scrum de cuvinte. Felicitari pentru aceasta frumoasa colaborare cu revista Arges si pentru contributia ta proprie in promovarea literaturii si a artei. Succes in tot ceea ce iti propui!

 10. Haiku-ul este un gen care aduce in fata noastra aceasta lume, incat oricine poate sa-si gaseasca starea de bine si sa ne unim in aceeasi zona de armonie. Autorii participanti si proiectele lor sunt minunate si este minunat sa te auzi si sa citesti rimele haiku-ului lor. Incercati sa ramaneti deschisi fiecarei experiente si traiti fiecare fractiune de moment, bucurandu-va de viata. A fi constient de framantatul nostru poetic. Multumesc Corneliu Traian Atanasiu pentru aceasta oportunitate si contributie excelenta la revistele Arges. Va doresc tuturor succese in lumea in care traim. Salutari!

 11. instapress.ro spune:

  Un Haiku este un gen de poezie ce poate face minuni! Este cu adevarat minunat cum aceasta poezie poate uni lumile, desi acestea sunt atat de diferite. Aceasta revista Arges are o tinuta si continut de calitate si, prin intermediul ei, putem descoperi sau impartasi frumusetea poeziei haiku. Sunt uimita de curajul editorului si de devotamentul autorilor si traducatorilor care fac parte din acest proiect minunat. Va felicit pentru aceasta initiativa si va doresc mult succes in tot ce aveti de facut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.